Câu Phức Tiếng Anh Lớp 9 (Chi Tiết Nhất) | KISS English

Câu Phức Tiếng Anh Lớp 9 (Chi Tiết Nhất)

Trong bài viết này, KISS English sẽ chia sẻ cho các bạn về cấu trúc câu phức tiếng Anh lớp 9. Hãy theo dõi nhé.

Xem video của KISS English về cách học từ vựng siêu tốc và nhớ lâu tại đây nhé: 

Câu phức là một trong những cấu trúc ngữ pháp quan trọng trong chương trình học tiếng Anh nhưng vẫn khiến cho nhiều bạn khá bối rối. Trong bài viết hôm nay, KISS English sẽ chia sẻ cho các bạn về câu phức tiếng Anh lớp 9.

Câu Phức Tiếng Anh Lớp 9 Là Gì?

Câu Phức Tiếng Anh Lớp 9 Là Gì?
Câu Phức Tiếng Anh Lớp 9 Là Gì?

Định nghĩa

Câu phức là câu bao gồm 1 mệnh đề độp lập (independent clause) và ít nhất 1 mệnh đề phụ thuộc (dependent clause) liên kết với nhau. Hai mệnh đề thường được nối với nhau bởi dấu phẩy hoặc các liên từ phụ thuộc (subordinating conjuntions).

– Mệnh đề đi liền với liên từ trong câu phức chính là mệnh đề phụ thuộc.

– Mệnh đề phụ thuộc nằm phía trước mệnh đề độc lập, thì giữa hai mệnh đề phải có dấu phẩy còn lại thì không.

Eg: Even though he is busy, he always takes time to play with his daughter.

Trong đó: Mệnh đề phụ thuộc là “he is busy”, mệnh đề độc lập là “he always takes time to play with his daughter”.

Một số liên từ phụ thuộc phổ biến

After( Sau khi )Although(Mặc dù)As( Bởi vì/ khi)as If(như thể là)As long as( Miễn là)In order to(Để mà)
Before( Trước khi)Even If(Mặc dù)Because( Bởi vì)as though(Cứ như là)as much as(Nhiều như)so that( Để mà)
Once(Một khi)Even though(Mặc dù)Whereas(Trong khi đó)If(Nếu)as soon as( Ngay khi)Unless(Trừ khi)
Since(Từ khi/ Bởi vì)Though(Mặc dù)While(Trong khi đó)In case(Nếu)When(Khi)Until(Cho đến khi)

Một số mệnh đề phụ thuộc

Mệnh đề phụ thuộc chỉ sự nhượng bộ (dependent clause of concession)

Là mệnh đề thể hiện một kết quả bất ngờ, khác với dự đoán, mong đợi

Bắt đầu bằng một liên từ phụ thuộc như: though (dù), although (mặc dù), even though (thậm chí dù)  

Ví dụ: Although Jim didn’t study hard, he still got high marks (Mặc dù Jim không học chăm chỉ, cậu ấy vẫn đạt điểm cao)

Mệnh đề phụ thuộc chỉ mục đích (Dependent clause of purpose)

Là mệnh đề thể hiện mục đích của hành động trong mệnh đề độc lập

Bắt đầu bằng liên từ phụ thuộc như: so that, in order that (để mà)

Lưu ý: So that không bao giờ đứng đầu câu

Ví dụ: Min woke up early so that she could park the lunch box for herself (Min dậy sớm để có thể chuẩn bị hộp cơm trưa cho mình)

Mệnh đề phụ thuộc chỉ nguyên nhân (Dependent clause of reason)

Là mệnh đề trả lời cho câu hỏi vì sao

Bắt đầu bằng liên từ phụ thuộc như because, since, as (vì)

Ví dụ: I didn’t go out last night because it rained (Tối qua tôi không ra ngoài vì trời mưa)

Mệnh đề phụ thuộc chỉ thời gian (Dependent clause of time)

Là mệnh đề chỉ ra thời điểm mà hành động, sự việc trong mệnh đề độc lập

Bắt đầu bằng liên từ phụ thuộc như: when (khi), while (trong khí), before (trước khi), after (sau khi), as soon as (ngay sau khi)

Ví dụ: When I worked in japan, I made a lot of friends

Bài Tập Câu Phức Tiếng Anh Lớp 9

Bài Tập Câu Phức Tiếng Anh Lớp 9
Bài Tập Câu Phức Tiếng Anh Lớp 9

Exercise 1: Choose the correct answer

1. I almost missed my flight ___________ there was a long queue in the duty-free shop.

A. although

B. since

C. despite

D. because of

2. They decided not to go out for a meal _____________ they were too tired

A. so

B. because

C. but

D. if

3. They were driving to Dallas _____________ they caught an accident.

A. when

B. while

C. before

D. as soon as

4. I want to be well-groomed ______other people think nice things about me.

A. in order to

B. so as not to

C. so that

D. as soon as

5. ___________I met the Gills, I had been gardening for nearly ten years.

A. As soon as

B. Although

C. After

D. Before

6. In spite of his hard work, he could not finish the job.

A. As hard as he work

B. Though he worked hard

C. Despite he worked hard

D. Although hard work

7. ________ she was asleep, thieves broke in and stole her handbag.

A. In order that

B. Although

C. Because of

D. While

8. All people should join hand in protecting the environment ___________ we can gain better health.

A. in order that

B. when

C. because

D. even though

9. ____________ her poverty, she feels happy

A. Although

B. Because

C. If

D. In spite of

10. Tony went to work although he didn’t feel very well.

A. that he did not feel very well

B. despite of the fact not feeling well

C. because he did not feel very well

D. despite not feeling very well

Exercise 2: Rewrite the following sentences

1. Hoa was born in Doc So craft village. She knows the process of making pottery. (BECAUSE)

__________________________________________________

2. I was not enjoying the party. I wanted to leave early. (AS)

__________________________________________________

3. I attended a knitting workshop last Sunday. I don’t know how to knit a scarf. (ALTHOUGH)

__________________________________________________

4. The artisan moulded the cooper to make a bronze drum. (SO THAT)

__________________________________________________

5. You want to knit a hat for your friend. You should watch tutorials on YouTube. (BEFORE)

__________________________________________________

6. I was cleaning out my cupboards. I found these photos. (WHILE)

__________________________________________________

7. I told the absolute truth. No one would believe me ( BUT)

__________________________________________________

8. I’m learning Japanese. I like learning Japanese.

__________________________________________________

Exercise 3: Mark the letter a, b, c or d to indicate the sentence that best combines each pair of sentences

1. Elizabeth was writing a note to her friend. The train arrived.

A. Elizabeth was writing a note to her friend as soon as the train arrived.

B. After the train arrived, Elizabeth was writing a note to her friend.

C. The train arrived while Elizabeth was writing a note to her friend.

D. Elizabeth was writing a note to her friend whenever the train arrived.

2. The water is very cold in January. We go swimming anyway.

A. When the water is very cold in January, we go swimming anyway.

B. As the water is very cold in January, we go swimming anyway.

C. The water is very cold in January if we go swimming anyway.

D. Although the water is very cold in January, we go swimming anyway.

3. The water was very rough. The lifeguards made all of the swimmers leave the water.

A. Since the water was very rough, the lifeguards made all of the swimmers leave the water.

B. The water was very rough so that the lifeguards made all of the swimmers leave the water.

C. The water was very rough because the lifeguards made all of the swimmers leave

D. The lifeguards made all of the swimmers leave the water though the water was very rough.

4. Mike goes jogging two miles every morning. Then he gets ready for work.

A. Mike goes jogging two miles every morning after he gets ready for work.

B. Mike goes jogging two miles every morning before he gets ready for work.

C. Mike goes jogging two miles every morning as soon as he gets ready for work.

D. Mike goes jogging two miles every morning when he gets ready for work.

5. Ticket prices might be more expensive. Going to the movies is still much cheaper than going to a concert.

A. Ticket prices might be more expensive then going to the movies is still much cheaper than going to a concert.

B. Ticket prices might be more expensive that going to the movies is still much cheaper than going to a concert.

C. Going to the movies is still much cheaper than going to a concert since ticket prices might be more expensive.

D. Going to the movies is still much cheaper than going to a concert although ticket prices might be more expensive.

6. We went to Dong Xuan Market. We flew back to Ho Chi Mirth City at 7pm.

A. We went to Dong Xuan Market while we flew back to Ho Chi Minh City at 7pm.

B. Before we flew back to Ho Chi Minh City at 7pm, we went to Dong Xuan Market.

C. We went to Dong Xuan Market in order that we flew back to Ho Chi Minh City at 7pm.

D. As we went to Dong Xuan Market, we flew back to Ho Chi Minh City at 7pm.

7. You need to plan your trip to South America carefully. You don’t spend all your money too quickly.

A. You need to plan your trip to America carefully so that you don’t spend all your money too quickly.

B. You need to plan your trip to America carefully although you don’t spend all your money too quickly.

C. You need to plan your trip to America carefully as you don’t spend all your money too quickly.

D. Even though you need to plan your trip to America carefully, you don’t spend all your money too quickly.

8. Richard is very wealthy. He can afford to buy almost anything he wants.

A. Although Richard is very wealthy, he can afford to buy almost anything he wants.

B. Richard is so wealthy that he can afford to buy almost anything he wants.

C. Richard is very wealthy so that he can afford to buy almost anything he wants.

D. Richard can afford to buy almost anything he wants, but he is very wealthy.

Exercise 4: Make one sentence from two, use suitable conjunctions

1. Jim was absent from class yesterday. He was suffering from a bab cold.

_________________________________________________

2. They decided to move the house. They don’t have to travel a long distance to work.

_________________________________________________

3. Mary heard her fingers yesterday.She was reparing dinner.

_________________________________________________

4. At 4 pm yesterday, my mother was cleaning the house. I was looking after my younger brother.

_________________________________________________

5. They decided to go on an excursion. They want to get away from work stress.

_________________________________________________

6. My father taught me how to use the computer. Before that, I didn’t know how to use it.

_________________________________________________

7. I arrive at the station. I will call you right after.

_________________________________________________

8. My brother is very out-going. I am quiet reserved.

_________________________________________________

9. Mr Peter was walking home.He was robbed of his wallet.

_________________________________________________

10. I don’t have a pet. My mother doesn’t allow me to have one.

_________________________________________________

Exercise 5: Combine the sentences using the words in brackets

1. There are modern knitting machines. The artisans in my village like using traditional looms. (although)

_________________________________________________

2. We have to follow more than ten stages. We can make a simple conical hat (so that)

_________________________________________________

3. We were visiting an old building. They were going to a traditional market. (while)

_________________________________________________

4. Many children like to go to Bat Trang Ceramic village. They can make their own pottery there (as)

_________________________________________________

5. Linda didn’t go to school yesterday. She was ill. (because)

_________________________________________________

Exercise 6: Complete the sentences with the apporiate subordinating conjuctions from the word box

even though

before

since

until

because

when

whenever

while

1. Samantha is happy __________ she won the championship.

2. Jean cleaned the table __________ her mom did the dishes

3. __________ Dan was sick, he went to work.

4. Samantha can’t relax __________ her exams are over

5. Liza hasn’t seen her aunt __________ she was a teenager

6. Patricia visits the zoo __________ she loves animals

7. We put away out toys __________ Mom returns from work.

8. __________ Brian watered all the plants, I didn’t have to

9. We were surprised __________ the magician pulled the rabbit out of the hat.

10. __________ Mom goes shopping, she brings a treat for me.

Đáp án 

Exercise 1: Choose the correct answer
1. B
2. B
3. A
4. C
5. D
6. B
7. D
8. A
9. D
10. D

Exercise 2: Rewrite the following sentences

1. Because Hoa was born in Doc So craft village, she knows the process of making pottery.

2. I wanted to leave early as I wasn’t enjoying the party.

3. Although I attended a knitting workshop last Sunday, I don’t know how to knit a scarf.

4. The artisan moulded the cooper so that I could make a bronze drum

5. Before you want to knit a hat for your friend, you should watch tutorials on YouTube

6. While I was cleaning out my cupboards, I found these photos.

7. I told the absolute truth, but no one would believe me

8. I’m learning Japanese and I like it.

Exercise 3: Mark the letter a, b, c, or d to indicate the sentence that best combines each pair of sentences

1. C
2. D
3. A
4. B
5. D
6. B
7. A
8. B

Exercise 4: Make one sentence from two, use suitable conjunctions

1. Jim was absent from class yesterday because/ since/ as he was suffering from a bab cold.

2. They decided to move the house so that they don’t have to travel a long distance to work.

3. Mary heard her fingers yesterday when she was preparing dinner.

4. At 4 pm yesterday, my mother was cleaning the house while I was looking after my younger brother.

5. They decided to go on an excursion because they want to get away from work stress.

6. My father taught me how to use the computer before I didn’t know how to use it.

7. I will call you as soon as I arrive at the station.

8. My brother is very out-going whereas I am quiet reserved.

9. Mr Peter was walking home when He was robbed of his wallet.

10. I don’t have a pet because my mother doesn’t allow me to have one.

Exercise 5: Combine the sentences using the words in brackets

1. Although there are modern knitting machines, the artisans in my village like using traditional looms.

2. We have to follow more than ten stages so that we can make a simple conical hat.

3. We were visiting an old building while they were going to a traditional market.

4. Many children like to go to Bat Trang Ceramic village as they can make their own pottery there.

5. Linda didn’t go to school yesterday because she was ill.

Exercise 6: Complete the sentences with the appropriate subordinating conjunctions from the word box
even though
before
since
until
because
when
whenever
while

1. Samantha is happy ____because______ she won the championship.

2. Jean cleaned the table _____while____ her mom did the dishes

3. ___Even though_______ Dan was sick, he went to work.

4. Samantha can’t relax ______until____ her exams are over

5. Liza hasn’t seen her aunt ____since______ she was a teenager

6. Patricia visits the zoo ____because______ she loves animals

7. We put away our toys ____before______ Mom returns from work.

8. ____When______ Brian watered all the plants, I didn’t have to

9. We were surprised ____when______ the magician pulled the rabbit out of the hat.

10. _____Whenever_____ Mom goes shopping, she brings a treat for me.

Lời Kết 

Trên đây là tất cả những thông tin bổ ích về cấu trúc câu phức tiếng Anh lớp 9 mà KISS English muốn đem đến cho bạn. Hy vọng bài viết này phù hợp và bổ ích với bạn. Chúc bạn có một buổi học vui vẻ và hiệu quả.

KHOÁ HỌC TIẾNG ANH ONLINE

CHINH PHỤC 4 KỸ NĂNG TIẾNG ANH


Khám phá bí quyết giỏi tiếng Anh của người bận rộn.


XEM NGAY >>
Ms Thủy
 

Với phương châm "Keep It Simple & Stupid" - KISS English mong rằng bạn sẽ giỏi tiếng Anh nhanh chóng và thành công trong cuộc sống. Nếu bạn yêu mến Thuỷ, hãy kết bạn với Thuỷ nhé...

Contact Me on Zalo