Đề Thi Học Sinh Giỏi Tiếng Anh 6 (2022) | KISS English

Đề Thi Học Sinh Giỏi Tiếng Anh 6 (2022)

Trong bài viết này, KISS English sẽ chia sẻ cho các bạn bộ đề thi học sinh giỏi tiếng Anh 6 hay và chọn lọc. Hãy theo dõi nhé.

Xem video của KISS English về cách học từ vựng siêu tốc và nhớ lâu tại đây nhé: 

Kì thi học sinh giỏi là một kì thi rất quan trọng, giúp các bạn có được nhiều cơ hội sau này nếu đạt được kết quả cao. Để giúp cho các bạn ôn thi thật tốt, trong bài viết hôm nay, KISS English sẽ chia sẻ cho các bạn tài liệu đề thi học sinh giỏi tiếng Anh 6.

Đề Thi Học Sinh Giỏi Tiếng Anh 6 Có Đáp Án

Đề Thi Học Sinh Giỏi Tiếng Anh 6 Có Đáp Án
Đề Thi Học Sinh Giỏi Tiếng Anh 6 Có Đáp Án

I. Chọn từ có phần gạch chân được phát âm khác so với các từ còn lại

1. A. books                    B. pencils                     C. rulers                   D. bags

2. A. read                      B. teacher                    C. eat                       D. ahead

3. A. tenth                      B. math                       C. brother                  D. theater

4. A. has                        B. name                      C. family                    D. lamp

5. A. does                     B. watches                   C. finishes                D. brushes

6. A. city                       B. fine                            C. kind                      D. like

7. A. bottle                    B. job                            C. movie                  D. chocolate

8. A. son                       B. come                       C. home                   D. mother

II. Chọn một từ không cùng nhóm với các từ còn lại

1. A. never                      B. usually                    C. always                  D. after

2. A. orange                   B. yellow                      C. apple                    D. blue

3. A. see                        B. thirsty                       C. hungry                 D. hot

4. A. carrot                    B. rice                            C. bread                  D. noodle

5. A. face                      B. eye                            C. month                 D. leg

6. A. you                       B. their                            C. his                     D. my

7. A. sugar                    B. bottle                         C. box                 D. tube

8. A. in                            B. but                          C. of                 D. under

III. Chọn đáp án đúng nhất (A, B, C hoặc D) để hoàn thành các câu sau

1. She ………………. to the radio in the morning.

A. listen B. watches C. listens D. sees

2. My friend ………………. English on Monday and Friday.

A. not have B. isn’t have C. don’t have D. doesn’t have

3. I am ……….., so I don’t want to eat any more.

A. hungry B. thirsty C. full D. small

4. ………………. do you work? – I work at a school.

A. What B. Where C. When D. How

5. I’m going to the ……………….. now. I want to buy some bread.

A. post office B. drugstore C. bakery D. toy store

6. Is this her …………………?

A. erasers B. books C. an eraser D. eraser

7. The opposite of “weak” is ………………………………

A. thin B. small C. strong D. heavy

8. She doesn’t have ……………….. friends at school.

A. a B. some C. many D. much

9. ………………… long or short?

A. Does Mai have hair B. Is Mai’s hair

C. Does Mai’s hair have D. Is hair of Mai

10. What does Lien do when ……….. warm?

A. it B. it’s C. its D. they’re

11. ………………. you like a drink?

A. What B. Would C. Want D. How

12. I need a large ………….. of toothpaste.

A. bar B. can C. tube D. box

13. What about …………….. to Hue on Sunday?

A. to go B. go C. going D. goes

14. Mr & Mrs Brown & their father have ……………… legs.

A. four B. six C. eight D. ten

15. I usually go swimming in hot …………………..

A. winter B. autumn C. day D. summer

16. There are …………………. fingers in one hand.

A. two B. five C. ten D. one

17. My school …… three floors and my classroom is on the first floor.

A. have B. has C. are D. is

18. His mother is a doctor. She works in a ………………… .

A. hospital B. post office C. restaurant D. cinema

19. Vietnam has two main ……………… each year.

A. seasons B. months C. weeks D. summers

20. It is twenty – five past …………………….

A. fifty B. a quarter C. four o’clock D. eleven

IV. Em hãy điền một giới từ thích hợp điền vào chỗ trống để hoàn thành các câu sau

1. My father works for a company (1)…………… Monday (2) …………… Friday.

2. He lives (3)…………………………. a house (4) ……………… the countryside.

3. Lan is standing near the store and she is waiting (5) …………………… the bus.

4. I agree (6)………..… you about that.

5. I like the weather (7) ………… June.

6. Look (8) …………………… the picture (9) ……………….. the wall, please.

7. The desk is (10)…………………. the chair and the bed.

V. Mỗi dòng sau đây có 1 lỗi sai hãy tìm và sử lại cho đúng

Eg: 0. He don’t like apples. Ghi vào giấy thi là: don’t -> doesn’t

1. She is always on time for the school.

2. She and he goes to work on foot.

3. Ngoc is tall than her sister.

4. Let’s to go shopping!

5. They like watch T.V.

6. He comes here with bicycle.

7. How many childs are there in the room?

8. He isn’t understand what you are saying.

9. How much eggs do you want?

10. I’d like some tomatos for my breakfast.

VI. Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc

1. Your father……………….. (go) to work by bike everyday?

2. We ……………….. (not watch) television at the moment.

3. Let’s ……………….. (help) your friend, Nam. She (do) her homework.

4. What you……………….. (do) this summer vacation?

– We……………….. (visit) Ha Long Bay.

5. She ……………….. (not have) breakfast at 6.30 every morning.

6. It often……………….. (rain) in summer.

VII. Hãy viết câu sau có nghĩa sử dụng từ hoặc nhóm từ gợi ý dưới đây

1. What time/ Nga/ get/ morning?………………………………………………………………..

2. You/ can/ games/ afternoon/ but/ must/ homework/ evening………………………..

3. Lan/ walk/ ride/ bike/ school?…………………………………………………………………..

4. When/ it/ hot/ we/ often/ go/ swim………………………………………………………

5. What/ there/ front/ your house?………………………………………………………………..

6. Where/ your father/ sit/ now?……………………….……………………………………

7. My class/ start/ seven/ morning………..……………………………………………

8. I/ not often/ swimming/ friends……..………………………………………………

9. Huy/ read/ book/ sister/ sing/ English song now.…………………………………

ĐÁP ÁN

I. Chọn từ có phần gạch chân được phát âm khác so với các từ còn lại
1 – A; 2 – D; 3 – C; 4 – B; 5 – A; 6 – A; 7 – C; 8 – C;

II. Chọn một từ không cùng nhóm với các từ còn lại
1 – D; 2 – C; 3 – A; 4 – A; 5 – C; 6 – A; 7 – A; 8 – B;

III. Chọn đáp án đúng nhất (A, B, C hoặc D) để hoàn thành các câu sau
1 – C; 2 – D; 3 – C; 4 – B; 5 – C;
6 – D; 7 – C; 8 – C; 9 – B; 10 – B;
11 – B; 12 – C; 13 – C; 14 – B; 15 – C;
16 – B; 17 – B; 18 – A; 19 – A; 20 – D;

IV. Em hãy điền một giới từ thích hợp điền vào chỗ trống để hoàn thành các câu sau

1. My father works for a company (1)……from…… Monday (2) ……to……… Friday.

2. He lives (3)……………in……………. a house (4) ………in……… the countryside.

3. Lan is standing near the store and she is waiting (5) …………for………… the bus.

4. I agree (6)……with…..… you about that.

5. I like the weather (7) ……in…… June.

6. Look (8) …………at………… the picture (9) ……on………….. the wall, please.

7. The desk is (10)…………between………. the chair and the bed.

V. Mỗi dòng sau đây có 1 lỗi sai hãy tìm và sử lại cho đúng
1 – for thành at;
2 – goes thành go;
3 – tall thành taller
4 – to go thành go;
5 – watch thành watching;
6 – with thành by;
7 – childs thành children
8 – isn’t thành doesn’t
9 – much thành many
10 – tomatos thành tomatoes

VI. Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc

1. Does Your father…………go…….. (go) to work by bike everyday?

2. We ………aren’t watching……….. (not watch) television at the moment.

3. Let’s ……help………….. (help) your friend, Nam. She (do)…..is doing…. her homework.

4. What did you…………do….. (do) this summer vacation?

– We………visited……….. (visit) Ha Long Bay.

5. She ………doesn’t have……….. (not have) breakfast at 6.30 every morning.

6. It often………rains……….. (rain) in summer.

VII. Hãy viết câu sau có nghĩa sử dụng từ hoặc nhóm từ gợi ý dưới đây

1. What time/ Nga/ get/ morning?………..What time does Nga get up in the morning?…….

2. You/ can/ games/ afternoon/ but/ must/ homework/ evening…………..You can play games in the afternoon but you must do homework in the evening……………

3. Lan/ walk/ ride/ bike/ school?………Does Lan walk or ride a bike to school?……………

4. When/ it/ hot/ we/ often/ go/ swim………When it is hot, we often go swimming………..

5. What/ there/ front/ your house?………….. What are there in front of your house?………….

6. Where/ your father/ sit/ now?…………Where is your father sitting now?………

7. My class/ start/ seven/ morning……..My class starts at seven o’clock in the morning…………

8. I/ not often/ swimming/ friends……..…… I don’t often go swimming with my friends…………

9. Huy/ read/ book/ sister/ sing/ English song now.……Huy is reading a book and his sister is singing an English song now.………

Đề Thi Học Sinh Giỏi Tiếng Anh 6 Mới

Đề Thi Học Sinh Giỏi Tiếng Anh 6 Mới
Đề Thi Học Sinh Giỏi Tiếng Anh 6 Mới

Đề 1

PART A : LISTENING

  1. Listen to a girl talking about Tet holiday in Viet Nam. Fill each of the gaps with A WORD

(TWICE)

Tet holiday in Viet Nam

Duration: (1) ______ days

Being the (2) ______ holiday in Viet Nam

Should: – (3) ______ about good things

                   – wear (4) ______ colours

Shouldn’t: (5) ______ or swear

2.Listen to some students talking about Tet holiday. Match the people with the activities they do on

Tet holiday. There is one extra activity. You will listen (TWICE)

1. Nam 

2. Trang 

3. Toan 

4. Hoa 

5. Minh 

A. buy and arrange flowers

B. make chung cake

C. clean the house and furniture

D. go to visit grandparents

E. visit relatives in the south

F. buy sweets and cookies

PART B. LANGUAGE FOCUS

I. Choose the best answer A, B, C or D to complete the sentences.

1. We don’t go to school ________there is Corona Virus nowadays.

A. but B. because C. although D. so

2. If we cut down more forests, there ___________ more floods.

A. are B. were C. have been D. will be

3. That is ___________ book I’ve ever read.

A. the borest B. the most boring C. the boring D. the most bored

4. Playing computer games ___________ is not good for you.

A. too much B. a little C. a few D. so many

5. Although he plays games online,________he still studies well.

A.Ø B. but C.so D. and

6. Weekend Meeting comedies are famous shows in ________.

A. the U.S.A B.Britain C. Viet Nam D. Finland

7. My brother can’t swim _____________ he’s afraid of water.

A. because B. but C. and D. so

8. Do you know the ___________who reads out the reports on a T.V or radio news programme?

A. weatherman B. TV viewer C. newsreader D. MC

9. I am tired,_______I will go to bed early.

A. so B. because C. but D. although

10. “I’ve just received a scholarship.” –“_____________!”

A. Really B. Thank you C. Congratulations D. Well

II. Supply the corect tense or form of the verb in parentheses.

1. My school (have)…………………………………………….two floors.

2. Look ! Hoa (play)……………………………… soccer with the boys in her class.

3. What about (visit)…………………………………………….our parents?

4. They (not go)……………………………………………..swimming since yesterday.

5. You mustn’t (eat) …………………………………food in the classroom.

PART C. READING

I.Read the following passage and put a word in the box in each of the numbered blanks.

delicious – weather – but  – going – people

Nguyen Anh Tuan@gmail.com

Hi Nick,

Hue is a great city. The (1)______  is fine. It's sunny all the time. The food is cheap and (2)________

The (3) _________  here are friendly and hospitable. The hotel where we’re staying is small (4)______

comfortable. Yesterday we visited the historic monuments. Tomorrow we’re (5) ________ on a trip along

the Huong River.

You must visit this city someday. You’ll love it.

Bye for now!

Cheers,

Mi

1____________, 2____________, 3____________, 4____________, 5____________

II.Choose the correct word A, B, C or D for each gap to complete the following passage.

AIR QUALITY

There (1) ________ many ways of spending free time (2) ________ Australia. Some people are (3) _______ of skiing in Snowy Mountain or riding a surfboard in Queensland. Others love watching Kangaroos and Koalas in wild forests. My sister says she only enjoys

(4) ________ Sydney from the skywalk. But I myself like going to Sydney Opera House where the great opera singers of the world can (5) ________ heard. If you are bored with listening to the opera singing, there will always be at least two or three other shows to suit your taste.

1. A. is B. be C. are D. was

2. A. in B. at C. of D. for

3. A. keen B. interested C. surprised D. fond

4. A. watch B. watches C. watching D. watched

5. A. been B. being C. be D. to be

III. Read the following passage and do the tasks below.

My name is Quang. I am in class 6A1 at Nguyen Du School. It is a small school on Nguyen Du street. My classroom is on the first floor. There are forty students in my class. My form teacher is Miss Mai. She teaches us Math. All of my classmates are really kind and hard-working. We always finish all homework at home. Every day, we start classes at seven o’clock and have a 15-minute break at five past nine. My school has a big schoolyard so the students usually play soccer or skip rope at break time. After that, we are back to our room and finish class at half past eleven.

1. Which floor is Quang’s classroom in?

A. The first floor 

B. The second floor 

C. The third floor

2 What is NOT true?

A. Quang’s in grade 6.

B. Quang’s classmate are all nice.

C. Quang’s school is big.

3. What subject does Quang’s form teacher teach?

………………………………………………………………………………………………………………………………….

4. What time does Quang have break time?

………………………………………………………………………………………………………………………………….

5. What do the students usually do at break time?

………………………………………………………………………………………………………………………………….

PART D. WRITING

I. Rearrange the sentences using the following words.

1. Our/ last/ team/ played/ Saturday/ 6E team/ with/./

………………………………………………………………………………………………………………………………….

2. Don’t/ food and drink/ into/ bring/ please./ ,/ the gym/

………………………………………………………………………………………………………………………………….

3. every/ The Olympic Games/ four years./ take place/

………………………………………………………………………………………………………………………………….

4. you/ Have/ sung/ ever/ karaoke?/

………………………………………………………………………………………………………………………………….

5. a week/ three times/ My/ sister/ aerobics/ does/ keep fit/ to/./

………………………………………………………………………………………………………………………………….

II. Complete the second sentence so that it means the same as the sentence before.

1. She is interested in watching television.

=> She likes……………………………………………………………………………………………………………….. 

2. The Nile is the longest river in the world.

=> No river………………………………………………………………………………………………………………….

3. We live near the school, but they don't.

=> They live……………………………………………………………………………………………………………… .

4. We will probably go to the Moon for our summer holidays in 2050.

=> We might……………………………………………………………………………………………………………… 

5. In the future, home robots can do all our housework.

=> In the future, home robots will………………………………………………………………………………….. 

III. Make sentences using the words and phrases given.

1. She/ live/ her parents/ 85 Hai Ba Trung Street .

=>…………………………………………………………………………………………….

2. because / it / rain / now /, we / stay / home.

=>……………………………………………………………………..………………………

3. Who/ the/ youngest/ your family?

=>……………………………………………………………………..………………………

4. Would you like/ go/ Mai’s birthday party/ me?

=>…………………………………………………………………………..……………………

5. Although / he /tired / he / go/ school.

=>………………………………………………………………………………………………..

Đề 2

I. Choose the word in each group  that  has   the  underlined  part   pronounced differently from the rest

1. A. read                   B. beat                        C.bread                      D. heat

2. A. put                     B. but                         C. peanut                   D. shut

3. A. what                  B. hat                          C. cat                          D. fat

II. Pick out the word whose main  stressed syllable is  different from the rest                                                                                         

1. A.native                 B.revive                     C.relative                   D.sensitive

2. A.disjuntion          B.solution                  C.instruction             D.station

III. Choose the best words or phrases to complete the sentences below

1. Television………………very popular since the 1950s.

A. is                            B. was                        C. has been                D. have been

2. – “Who sings best in your school?”       – “Minh………….”

A. sings                      B. is                            C. has                         D. does

3. Please ask them …………………..in this area.

A. don’t smoke          B. not smoking         C. not to smoke         D. to not smoke

4. Let’s go to the museum, …………….?

A. will you                B. shall we                 C. do we                     D. don’t you

5. He though much of his childhood………….. he lived with his family in the country.

A. that                        B. where                    C. when                      D. which

6. It is the largest ship I………………….

A. Has seen               B. saw                        C. have ever seen     D. seen

7. Students are looking forward to…………….on holiday.

A. go                           B. going                     C. went                       D. have gone

8. His grandfather died…………………..the age of 90.

A. in                           B. of                           C. on                           D. at

9. Drinking and smoking will do great harm…………..people’s health.

A. to                           B. for                          C. with                       D. in

10. Lomonosov was not………………..a great scientist but also a very talented poem.

A. fairly                     B. merely                   C. hardly                    D. scarely

11. His parents never allowed him………….

A. to smoking           B. smoking                C. to smoke               D. smoked

12. School children always object to ……………….uniform.

A. wearing                 B. wear                       C. have worn             D. wore

13. Wine is made……………rice.

A. of                           B. from                       C. in                            D. with

14. Let your name………………..in the sheet of paper

A. to be written         B. be written             C.write                       D. being written

15. He was offered the job……………..he had no experience.

A. even though         B.dispite                    C.while                       D.however

16. If only he…………accept some help with the work instead of trying to do it alone.

A. will                        B. may                        C. would                    D. were

17.He always………………..

A. avoids to meet me                                   B. avoiding to meet me

C. avoids meeting me                                  D. to avoid meeting me

18.After a month, Hoa got used to………………….in her new school.

A. study                     B. studying                C. studied                  D. is studying

19.He likes…………………him “sir”

A. to call                    B. calling                   C. to be called           D. to be calling

20.He has his sister…………………..his homework.

A. to do                      B. do                           C. doing                     D. done

IV. Complete the sentences using the correct form of the word in bracket.

1.He drives very carefully. He is a very………………driver.                      (CARE)

2.My brother and Trung like……………….movie very much.                   (ACT)

3.Although he tried his best to do it, he was………….                                (SUCCESS)

4.This stadium looks larger. It has been………………                                 (LARGE)

5.Lan fell off the bike, but her……………..were not serious.                    (INJURE)

6.You must read the following………………..precaution carefully.         (SAFE)

7.We watch the news everyday because it’s very……………..                   (INFORM)

8.He’s always telling lies. He’s a …………..                                                 (LIE)

9.Nowadays, scouting is popular………………                                             (WORLD)

10.Nam likes helping the other, he’s a………………..person.                     (HELP)

V. Choose the best word to complete the passage below.

Most people think……(1)……..computers are very modern inventions, products of our new technological age. But actually the idea for a computer had been worked out over 2 centuries ago by a man ……..(2)………..Charles Babbage. Babbge was born …………(3)……….1791 and grew……….(4)………..to be a billiant mathematican. He………(5)………..up plans for serveral calculating machines which he called “engines”. But despite the fact that he ………(6)………..building some of these, he never finished any of them. Over the years, people have argued…….(7)…….. his machines would ever work. Recently, however, the Science Museum in London has finished building engine based ……….(8)…… of the Babbage’s designs. …………..(9)……….has taken 6 years to complete and more than 4 thousand parts have been specially made. Whether it works or not, the machine will……………(10)……… on show at a special exhibition in the Science Museum to remind people of Babbage’s work.

1. A.of                                    B.from                        C.in                             D.up

2. A.known                            B.called                      C. recognized            D. written

3. A.about                              B.around                    C.in                             D.at

4. A.down                              B.up                            C.along                       D.across

5. A.wrote                              B.drew                        C.took                        D.made

6. A.wanted                           B.started                    C.made                       D.missed

7. A.until                                B.though                    C.why                         D.whether

8. A.on                                   B.off                           C.in                             D.out

9. A.He                                   B.One                         C.It                              D.They

10. A.come                            B.be                            C.take                         D.carry

VI. Read the passage and choose the best answer.

“Let’s have a picnic lunch in the countryside.” This is easy to say nice to think about. You imagine a beautiful green field with a big tree in the middle which gives some shade from the sun. All around is lovely scenery and in the distance, you can see the cows quietly eating the grass. After a meal of delicious sandwiches and raw fruit, you can imagine lying in the warm sun then as darkness comes. You strap up your basket and drive happily home.

But it doesn’t always happen like this. You must not forget that flies also like raw food, that green fields are sometimes damp fields, that rain may follow the sun that peaceful cows may be unfriendly bull.

1. What is easy to say and nice to think about?

A. “Let’s have a picnic lunch in the countryside” is.

B. “Let’s have a picnic lunch in the mountain” is.

C. “Let’s have a picnic lunch in the green fields” is.

D. “Let’s have a picnic lunch in the city” is.

2. Where in your image, is the big tree?

A.It’s in the middle of a beach.                              B. It’s in the middle of a hill.

C. It’s in the middle of a beautiful stadium.         D. It’s in the middle of a beautiful green field.

3. What can you imagine doing after a meal?

A.We can imagine lying in the darkness.             B. We can imagine lying in the warm sun.

C. We can imagine lying in the badroom.            D. We can imagine lying in the hotel.

4. What also likes raw fruit?

A.Dogs also do.        B.Lions also do.                    C.Flies also do.         D.Chicken also do.

5. What may follow the sun?

A.The earth may follow the sun.                            B. The rain may follow the sun.

C. The cows may follow the sun.                           D. people may follow the sun.

VII. Rewrite each sentence so that the meaning stays the same.

1. I last wore that shirt in May.

⇒ I haven’t…………………………………………………………………

2. We have met each other for ages.

⇒ It’s…………………………………………………………………………

3. Travelling by air is much more expensive than travelling by train.

⇒ Travelling by train……………………………………………………

4. Why isn’t this TV working?

⇒ What……………………………………………………………………….. 

5. When is John and Mary’s wedding?

⇒ When are………………………………………………………………….

6. Most people can understand him when he speaks English.

⇒ He can make……………………………………………………………..

7. She needs to study harder.

⇒ She doesn’t………………………………………………………………..

8. We can’t afford to buy this car.

⇒ The car…………………………………………………………………….. 

VIII.Use the prompt words to make a sentence.

1. These exercises/too difficult/ students/do/without/mistakes.

………………………………………………………………………………………………

2. I/not see/Mai/since/we/leave/school.

………………………………………………………………………………………………

Lời Kết 

Trên đây là tất cả những bộ đề thi học sinh giỏi tiếng anh 6 mà KISS English muốn đem đến cho bạn. Hy vọng bài viết này phù hợp và bổ ích với bạn. Chúc bạn có một buổi học vui vẻ và hiệu quả.

TẶNG MIỄN PHÍ

10 VIDEO HỌC TIẾNG ANH HAY NHẤT


Tăng kỹ năng giao tiếp nhanh chóng.


XEM NGAY >>
Ms Thủy
 

Với phương châm "Keep It Simple & Stupid" - KISS English mong rằng bạn sẽ giỏi tiếng Anh nhanh chóng và thành công trong cuộc sống. Nếu bạn yêu mến Thuỷ, hãy kết bạn với Thuỷ nhé...

Contact Me on Zalo